logotype
CONTACT US

SOLON PROJECT

Revolutionizing Logistics: A Beacon of Sustainable Innovation in Greece

PLOT AREA

30.100 sqm

COVERAGE AREA

23.940 sqm

VALUE

€24M

LOCATION
Spilies Kyriakou, Aspropyrgos, Attica

COMPLETION
Ongoing Project

Client Overview

Our client, LOGISTIC SOLUTIONS, is widely recognized as Greece's leading logistics authority, specializing in comprehensive storage, cross-docking, and distribution services. These services are adeptly designed to support both domestic and international transportation requirements. Proudly aligned with EXPEDITORS Greece, LOGISTIC SOLUTIONS is committed to providing logistics solutions marked by exceptional accuracy and reliability.


Client's Objectives and Challenges

In their quest to expand and diversify their portfolio in 2021, LOGISTIC SOLUTIONS set an ambitious goal to create cutting-edge facilities. These facilities were not only required to cater to a wide range of storage needs but also to incorporate high-standard office designs, all within a challenging 12-month period.

To navigate the stringent Greek building regulations, which limit construction to just 40% of the 30,100 square meter site, we crafted a cleverly designed solution. Our approach was to engineer an innovative warehouse layout that optimally utilized space while keeping the physical footprint to a minimum.

The result was a warehouse featuring an 8,000 square meter basement with a 7-meter high ceiling, a sprawling 12,400 square meter ground floor with an impressive 14-meter ceiling height, and three additional mezzanine floors. Each mezzanine floor covers 3,600 square meters and has a 4.5-meter ceiling clearance. This strategic design effectively yielded a substantial functional area of 23,940 square meters.

Overcoming Challenges with Innovative Solutions

At the outset of this project, we embarked on designing a warehouse that not only fulfilled the functional needs but also integrated open-space offices and a work environment tailor-made for the client's unique requirements.

To tackle the challenges posed by the facility's structure, we installed numerous windows throughout the building. This architectural choice was pivotal in preventing humidity issues while ensuring that natural light permeated the basement, docking zones, corridors, and aisles. In tandem with this, we developed a sophisticated temperature control system, ensuring the preservation of high-quality stored goods without compromising on the benefits of natural lighting.

Despite these enormous challenges and the significant risk to profit, we pledged our unwavering support to our client.

Innovating in Warehouse Design and Construction

Our team's innovative approach led to the creation of a vast warehouse complex, encompassing a total area of 19,500 square meters. This includes a significant portion dedicated to freezer and chiller storage, covering 9,500 square meters — a feature that positions this warehouse among Greece's largest facilities equipped with state-of-the-art cooling systems. Additionally, the design incorporates ample dry storage and specialized docking areas, enhancing operational efficiency.

Furthering our commitment to tailored solutions, we divided the facility into four distinct buildings. Each building is uniquely designed to serve specific storage and operational needs, covering areas of 20,000 square meters, 10,500 square meters, 19,500 square meters, and 10,000 square meters respectively. This modular approach allows for flexibility and scalability, catering to a diverse range of logistics requirements.

graph timeframe

Structural Details

  • Plot Size: 44,990 m²
  • Constructed Building Coverage: 15,727 m²
  • Two-level Building Complex Total Area: 22,000 m² (Height: 11.5 m²)

The warehouse is delineated into zones, including freezer and chiller areas, with temperature control across all surfaces (4-22 Celsius). Additional features include a sunlight protection system and a self-sufficient energy system, complying with premier logistics standards.

High-Efficiency Warehousing Solutions

For operational efficiency across the warehouse's multiple levels, we devised vehicle pathways that facilitate easy cargo loading and unloading. Additionally, we installed elevators connecting the basement, ground floor, and mezzanine levels, which are crucial for seamless movement and activity across different floors.

In addressing the need for sectional division within the facility, our approach was to select materials that not only met our design requirements but also contributed to reduced energy consumption. This strategic material choice aligned the project with Silver LEED Standards, marking a significant step in sustainable development.

Sustainability and Certification Details

In our dedication to both social responsibility and environmental stewardship, the "Storage and Distribution Center" project was meticulously designed to align with Silver LEED standards, a testament to our commitment to Leadership in Energy and Environmental Design.

LEED stands as the preeminent global green building rating system, applicable to a diverse array of building projects. It offers a comprehensive framework that promotes not only healthy and efficient building environments but also emphasizes cost-effective practices.

Achieving LEED certification is not just a mark of sustainable construction; it's a globally acknowledged indicator of leadership and achievement in environmental sustainability.

Enhancement of the Surrounding Area

Native Plant Cultivation

  • Emphasis on Mediterranean flora
  • Categorization into Trees, Shrubs, and Ground Cover Plants

Water Conservation

  • Implementation of advanced irrigation system
  • Smart sensors monitoring weather and soil moisture
  • Optimization of water consumption
  • Collection of rainwater in dedicated storage tanks

Surface Design for Heat Mitigation

  • Careful selection of hard surfaces with high Solar Reflectance Index (SRI)
  • Mitigation of the heat island effect for sustainable design

Lighting Strategies

  • Thorough study to minimize light pollution
  • Integration of automated lighting systems
  • Use of energy-efficient bulbs
  • Alignment with commitment to energy conservation and environmental responsibility

Construction and Environmental Sustainability

Throughout the construction phase of the project, our company rigorously implemented the Erosion and Sedimentation Control Plan. This plan was essential in minimizing environmental impacts and preventing the potential pollution of natural water bodies and the surrounding environment due to soil, mud, dust, and hazardous substances carried by wind and rain.

We also established a Construction & Demolition Waste Management plan, which played a pivotal role in ensuring that at least 75% of the waste produced during the demolition and construction phases was recycled, thus significantly reducing landfill waste.

The materials selected for the construction of the building were chosen with both human health and environmental sustainability in mind, adhering to strict certification standards:

  • Recycled Content: Over 30% of the project's materials are composed of recycled content.
  • Environmental Product Declaration (EPD): This certification underscores our commitment to transparent and sustainable material choices.
  • Low VOC Emissions: We utilized materials with low Volatile Organic Compound (VOC) emissions to ensure better indoor air quality.
  • Water-Saving Fixtures: The installation of faucets with specific maximum flow rates contributes to substantial water savings.
  • Smart Energy Meters: These devices enable remote monitoring of energy consumption for lighting, air conditioning, and other systems, aiding in energy conservation and reducing environmental impacts.

Pileas Park embodies a quintessential example of navigating through substantial challenges, risk management, and innovation to create a state-of-the-art, sustainable, and smart pharma logistics warehouse, cementing our position as leaders in development.